AbdullahNassir Eurooppalaisuus kukoistaa sananvapaudesta

Suuryritykset manipuloivat netin tietoa

Netti on tulvillaan suuryritysten luomia valhesivustoja ja feikkikansalaisryhmiä joilla koitetaan vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin. Miljardeilla saa ihmeitä aikaan.

Amerikkalainen palkittu toimittaja Sharyl Attkisson kertoo luennolla miten kansan mielipiteitä manipuloidaan.

Esimerkkinä on Wikipedia joka on täysin suuryritysten hallinnassa. Tavallinen kansalainen ei pääse helpolla muokkaamaan wikipediaa.

Lääkeyhtiöt käyttävät hanakasti ns. asiantuntijoita jotka ovat itseasiassa lääkeyhtiöiden palkkaamia lobbareita.

Lääkeyhtiöt ovat perustaneet nettiin lukuisia sivustoja joilla feikki kansalaisryhmä keskustelee lääkeyhtiön tuotteita kehuen ja mainostaen. Sivuoireet ja mahdolliset ongelmat sivuutetaan ja epäilijät hiljennetään välittömästi tai heitetään ulos ryhmistä.

Paljon muutakin käydään läpi ja kieli on englanti:

https://

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Tomi Vaalisto

"Tavallinen kansalainen ei pääse helpolla muokkaamaan wikipediaa."

Ei muuten pidä paikkaansa.

Tomi Vaalisto

On tullut muuten kirjoiteltua aika paljon Wikiin harrastukseen liittyviä asioita, joka on veteraanimoottoripyörät Ei mitään ongelmia.

Tämä on siis Nassirille "vakiotrollausta"...vai tarkoittiko hän itseään?

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir Vastaus kommenttiin #4

Tarkennos luennoitsijan esitykseen. Wiki toimii varmaan vähäpätöisen sisällön tuottamiseksi. Siinä olet oikeassa.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #5

Ainakin johtavien poliitikkojen - esim ministerien ja kansanedustajien - sivuille on lisätty hämmästyttävän nopeasti ns sensaatiouutisia. Kilpailijat todennäköisesti asialla.

Kyllä siellä "isoja juttujakin" on:

Wikisssä esimerkiksi Krimin omistuksesta on yleensä sekä YKn päätöslauselmaan perustuva (kuuluu Ukrainalle) ja sen lisäksi Venäjän näkökanta (kuuluu Venäjälle).

Jos artikkeliin tehdään jatkuvasti muutoksia (ns muokkaussota) pyritään vaikka äänestämällä ratkaisemaan skisma ja jos ei onnistu niin joihinkin artikkelehin Wikin ylläpito on lisännyt, että artikkeli ei ole luotettava.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Vakitrolli paikalla."

Trollin ruokkimiseen on olemassa vain yksi järkevä motivaatio: sen avulla voi kasvattaa kommenttien lukumäärää ja nostaa kirjoitus näkyvämmälle paikalle suosituimpien joukossa.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #9

Motiivit ne on kullakin.

Wikin muokkaamisesta voi myös keskustella.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #10

Minusta tämä puheena oleva blogikirjoitus on sen verran hyvä, että se ansaitsisi nousta suosituimpien joukkoon. Eli kirjoitetaan vaan muutama kommentti lisää...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #11

No kerro sitten suomenkielisen Wikin marxilaisuudesta:

Siitä on kaksi artikkelia:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Marxilaisuus

https://fi.wikipedia.org/wiki/Marxilainen_filosofia

Kumpiko vaiko molemmat ovat erheellisiä? Viitsisitkö muuttaa ne virheet ja laita lähdetieto muutetun wikitekstin perään ( esim Marx, Karl: Pääoma. Kansantaloustieteen arvostelua. Osa 1: Pääoman tuotantoprosessi sivu 123 )
Kun lähdetieto on faktana OK ei asiaa kukaan muuta.
Omia mielipiteitä ei kannata viljellä, Wiki ei ole sitä varten.

Juha Hämäläinen

Olen wikipedian alkuvuodesta alkaen kirjoittanut wikin osa-alueille sisältöä. Mitään rajoituksia ei ole ollut.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Hyvä kirjoitus taas kerran äärimmäisen tärkeästä aiheesta. Mielestäni yksi tärkeimpiä osaprojekteja yhteiskunnan pelastamiseksi seinään törmäykseltä (kuten tapahtui 1930-luvulla) on se, että saataisiin porukka heräämään näkemään se aivopesu, jolle meitä altistetaan ja on altistettu joka päivä aamusta iltaan syntymästä saakka. Useimmat eivät sitä havaitse ennen kuin se on poissa; aivan kuin kala ei koskaan tule ajatelleeksi elävänsä vedessä -- ennen kuin joutuu kuivalle maalle.

Kun vertaa suomen kielistä ja englannin kielistä Wikipediaa toisiinsa, on helppo huomata ero, varsinkin jos artikkeli koskee sosialidemokratiasta vasemmalle olevaa politiikkaa. Englannin kielisessä Wikipediassa kerrotaan asiallisesti marxismiakin koskevista asioista, kun taas suomen kielinen Wikipedia tuntuu olevan huomattavasti englannin kielistä versiota oikeistolaisemman piirin hallussa.

Suomi on niin pieni kielialue ja perinteisesti oikealle kallellaan, että tämän porukan hallitseminen onnistuu pääomatahoilta huomattavasti helpommin kuin englannin kielisen maailman hallitseminen.

Tomi Vaalisto

Aisoita voi tehdä itsekin ja muuttaa artikkelin sisältö oikeaksi.

Opiskelijat esimerkiksi käyttävät Wikiä lähteenä - vaikkei aina sitä suositella - ja siksi on tärkeää, että marxismi aatteena on oikein esitelty. Sehän on kaikkien etujen mukaista.

Toimituksen poiminnat